Na posnetku geografskega večera Ljubljanskega geografskega društva in Društva mladih geografov Slovenije, ki je potekal dne, 7.11.2017, v dvorani Zemljepisnega muzeja Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU, gostje v eni uri z različnih plati predstavijo aktualno dogajanje na temo katalonskega vprašanja o neodvisnosti. Vabljeni, da spletno povezavo do posnetka razširite tudi izven slovenske geografske srenje.

Mesec oktober 2017 je na evropskem političnem parketu minil v znamenju Katalonije in njene neodvisnosti. Po izvedbi referenduma in (negotovi) razglasitvi neodvisnosti so strasti med Madridom in Barcelono dobile novo poglavje - sodni pregon katalonskih voditeljev in razpis novih volitev.

Hkrati v Sloveniji nehote rišemo vzporednice med aktualnim vprašanjem o neodvisni Kataloniji in osamosvojitvijo Slovenije. Ali je primerjava sploh mogoča? Kakšne so razlike? Gre za notranjepolitično temo z dolgo zgodovino, kot pravi večina evropskih voditeljev, ali pa ima katalonsko vprašanje tudi evropski kontekst?

Na tovrstna vprašanja so nam poskušali odgovoriti
- dr. Jernej Zupančič (Oddelek za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani),
- dr. Boštjan Rogelj (Oddelek za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani),
- lekt. Uršula Marija Geršak (Oddelek za romanske jezike in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Ljubljana) in
- dr. Bruno Nikolić (Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani).