S kratkimi ekskurzijami na doživet, poljuden in hkrati strokoven način predstavimo različne lokacije, objekte in znamenitosti v Ljubljani ali njeni bližnji okolici, ki jih običajna turistična vodenja praviloma prezrejo. Kratke ekskurzije so izvedene pod vodstvom izbranega strokovnjaka ali predstavnika obiskane ustanove. Ekskurzije so izvedene peš ali s kolesom in trajajo okrog 2 uri.
Slika1

Reliefne značilnosti Rašice

Rašica je priljubljena izletniška točka v neposredni bližini Ljubljane. Na Vrhu Staneta Kosca (641 m) stoji jeklen razgledni stolp, ki nudi čudovit razgled na okoliške hribe in gore. Rašico večinoma gradijo karbonatne kamnine mezozojske starosti, zato na območju najdemo tipične kraške reliefne oblike, kot so vrtače in kopaste vzpetine ter številne kraške jame. Na severovzhodnem predelu rašiškega krasa je kotanja Planik, ki jo lahko opredelimo kot Ljubljani najbližje ležeče kraško polje. Južno od Vrha Staneta Kosca so silikatne kamnine, zato je na površju oblikovan rečni tip reliefa. Tukaj leži naselje Rašica. Na starejših hišah lahko opazimo razpoke, ki so rezultat plazenja preperine, saj je dinamika preperevanja na temu območju drugačna kot na višje ležečem kraškem. Na kratki ekskurziji bomo spoznali procese, ki so oblikovali površje Rašice, kot ga poznamo dandanes.

 

Zbirno mesto: 46.134760, 14.504369, https://goo.gl/maps/QCtcNS7adABbgGaWA

Trajanje: Približno 3 ure.

Prijave: Prijave preko spletnega obrazca. Finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji.

Potrebna oprema: Primerna obleka in obutev za hojo po gozdnih poteh.

Opomba: Udeležba je na lastno odgovornost. Vabimo vas, da do zbirnega mesta pridete na trajnosten način. Predlagamo uporabo javnega prevoza. Najbližje postajališče linije 8 in 21 mestnega potniškega prometa je Gameljne. Od zbirnega mesta je oddaljeno 1,3 km oz. dobrih 15 min hoje. Do zbirnega mesta nato lahko pridete po bližnjici proti Rašici.

 

Foto: Uroš Stepišnik.

Kratka ekskurzija

čet, 6. april 2023

16:30

Sašo Stefanovski (FF UL)

5 € člani, 7 € nečlani

Prijave na kratke ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referentko za kratke ekskurzije (katja.brcar@oskaselj.si). Morebitni finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji. V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

46.134760, 14.504369


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si