S kratkimi ekskurzijami na doživet, poljuden in hkrati strokoven način predstavimo različne lokacije, objekte in znamenitosti v Ljubljani ali njeni bližnji okolici, ki jih običajna turistična vodenja praviloma prezrejo. Kratke ekskurzije so izvedene pod vodstvom izbranega strokovnjaka ali predstavnika obiskane ustanove. Ekskurzije so izvedene peš ali s kolesom in trajajo okrog 2 uri.
Toko_elo

Podutiški kras

Podutiški kras leži med Podutikom in Kamno gorico, tik pod Toškim čelom. Gradijo ga zakraseli apnenci in dolomiti triasne in jurske starosti. Površje podutiškega krasa je relativno uravnano in razčlenjeno s številnimi vrtačami in manjšimi kamnolomi. Sivi jurski apnenec, ki ga kamnoseki poznajo pod imenom Glinčan, so namreč v preteklosti uporabljali že za gradnjo zidov Emone in številnih poznejših zgradb v Ljubljani in okolici. Poleg kamnolomov so na območju tudi apnenice, kjer so v preteklosti žgali apno. V južnem delu Podutiškega krasa je Kucja dolina, ki je pravzaprav manjša slepa dolina, koder površinski vodotoki odtekajo v podzemlje v številnih ponikvah. Na območju Podutiškega krasa so registrirane tudi tri jame, od katerih je bila ena od njih po 2. svetovni vojni uporabljena kot množično grobišče.

Potrebna oprema: Primerna obleka in obutev za hojo po gozdnih poteh.

Zbirno mesto: Končna avtobusna postaja linije 5 v Podutiku.

Trajanje: Predvidoma 3 ure.

Prijave: Prijave preko Google obrazca: https://forms.gle/JFaS8gtz5SzWVy9m6. Finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji.

Opomba: Udeležba je na lastno odgovornost. Vabimo vas, da do zbirnega mesta pridete na trajnosten način: s kolesom ali z javnim potniškim prometom (LPP postajališče Podutik: linija 5).

 

Foto: Š. Čonč

Kratka ekskurzija

tor, 5. april 2022

16:00

prof. dr. Uroš Stepišnik (FF UL)

5 € za člane LGD, študente in dijake; 7 € za nečlane

Prijave na kratke ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referentko za kratke ekskurzije (katja.brcar@oskaselj.si). Morebitni finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji. V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Podutik


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si