S kratkimi ekskurzijami na doživet, poljuden in hkrati strokoven način predstavimo različne lokacije, objekte in znamenitosti v Ljubljani ali njeni bližnji okolici, ki jih običajna turistična vodenja praviloma prezrejo. Kratke ekskurzije so izvedene pod vodstvom izbranega strokovnjaka ali predstavnika obiskane ustanove. Ekskurzije so izvedene peš ali s kolesom in trajajo okrog 2 uri.
emona

Po sledeh rimske Emone

Prihodnje leto bo Ljubljana obeležila 2000. obletnico rimske Emone, predhodnice našega glavnega mesta. Leto 14 oziroma 15 po Kr. pomeni datum postavitve plošče s cesarskim napisom, obenem pa se bolj ali manj ujema z izgradnjo pravilnega pravokotnega tlorisa mesta na levem bregu Ljubljanice, ki je pomenilo novo fazo urbanizacije. Emona je imela pravokoten tloris z osrednjim trgom (forumom) in sistem pravokotno križajočih se cest, med katerimi so bile stavbne površine. Pod cestami so v smeri zahod–vzhod tekle kloake, večji kanalizacijski kanali, ki so odvajali odpadno vodo v Ljubljanico. V današnji Ljubljani je še vedno mogoče videti številne ostanke nekdaj precej živahnega mesta. Ekskurzijo bomo začeli v Narodnem Muzeju Slovenije, s sprehodom skozi Rimski lapidarij, kjer je ob številnih kamnitih spomenikih razstavljen tudi originalni bronasti kip emonskega meščana. Med drugim si bomo ogledali Bevški mejnik, katerega nedavno odkritje je ovrglo pretekla spoznanja o pripadnosti Emone provinci Iliriku in Panoniji. Nato se bomo odpravili proti Chopinovemu prehodu pod Kongresnim trgom, kjer se bomo na kratko ustavili ob iEmoni, najnovejši interaktivni muzejski postavitvi. Sledil bo sprehod proti arheološkemu parku Emonska hiša (Jakopičev vrt), kjer si bomo ogledali ostanke bivališča premožne in ugledne rimske družine, ki se je med drugim ponašala tudi z ogrevalnim sistemom in kanalizacijo. Pot bomo nadaljevali mimo južnega kraka obzidja na Mirju, ki je ohranjeno skoraj v celoti, ekskurzijo pa bomo sklenili z ogledom zgodnjekrščanskega središča pri Osnovni šoli Majde Vrhovnik, kjer so bili v 5. stoletju urejeni prostori krstilnice in krščanske bazilike.

Zbirno mesto: ob 17.00 pred Narodnim muzejem Slovenije (vhod z Muzejske ulice med Šubičevo ulico in Trgom narodnih herojev)

Trajanje ogleda: predvidoma do 3 ure.

Največje število udeležencev je 25.

Kratka ekskurzija

sre, 15. maj 2013

17:00

Marjeta Šašel Kos

4 € člani, 6 € nečlani

Prijave na kratke ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referentko za kratke ekskurzije (spela.conc@zrc-sazu.si; 01 4706 561). Morebitni finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji. V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Narodni muzej Slovenije, muzejska


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2023 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si