S kratkimi ekskurzijami na doživet, poljuden in hkrati strokoven način predstavimo različne lokacije, objekte in znamenitosti v Ljubljani ali njeni bližnji okolici, ki jih običajna turistična vodenja praviloma prezrejo. Kratke ekskurzije so izvedene pod vodstvom izbranega strokovnjaka ali predstavnika obiskane ustanove. Ekskurzije so izvedene peš ali s kolesom in trajajo okrog 2 uri.
navje

Spominski park Navje

Navje je staro ljubljansko pokopališče zaslužnih mož, danes preurejeno v spominski park. Od leta 1779 do leta 1936 je bilo na mestu parka in na območju današnjega Gospodarskega razstavišča pokopališče sv. Krištofa, ki so ga mestne oblasti preselile na lokacijo današnjih Žal. Z odprtjem novega pokopališča je usoda starega pokopališča postala negotova. Arhitekt Jože Plečnik je po vzoru znamenitih Čehov na Višegradu v Pragi naredil več predlogov za njegovo ohranitev. V letih 1936 do 1938 so nekatere najstarejše grobove oziroma nagrobnike premestili na vzhodni del pokopališča in po načrtih Jožeta Plečnika, Iva Spinčiča ter vrtnarja Antona Laha ob ohranjenih arkadah uredili pokopališki park, ki je dobil ime Navje. Park ima obliko podolgovatega pravokotnika, v njem je arkadna veža, »Slovenski panteon«, zasnovan v klasicističnem slogu, ki je bil zgrajen že sredi 19. stoletja na vzhodnem robu starega pokopališča. Na Navju danes počivajo številne znane osebnosti – pisatelji, umetniki, znanstveniki in politični delavci, kot so Anton Aškerc, Matija Čop, Josip Jurčič, Tomaž Linhart, Fran Levstik, Valentin Vodnik, Josef Ressel, Ivan Grohar in mnogi drugi. Spominski park Navje v sebi skriva veliko zanimivih zgodb, ki jih bomo podrobneje spoznali med sprehodom skozi park.

Zbirno mesto: ob 10.00 pred glavnim vhodom na Navje (Vilharjeva ulica). Do tja vas najbližje pripeljeta avtobusa št. 11B in 13 (avtobusna postaja Navje).

Trajanje ogleda: do 2 uri.

Največje število udeležencev je 30.

Kratka ekskurzija

sob, 20. april 2013

10:00

Peter Krečič

4 € člani, 6 € nečlani

Prijave na kratke ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referentko za kratke ekskurzije (spela.conc@zrc-sazu.si; 01 4706 561). Morebitni finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji. V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Park Navje


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2023 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si