S kratkimi ekskurzijami na doživet, poljuden in hkrati strokoven način predstavimo različne lokacije, objekte in znamenitosti v Ljubljani ali njeni bližnji okolici, ki jih običajna turistična vodenja praviloma prezrejo. Kratke ekskurzije so izvedene pod vodstvom izbranega strokovnjaka ali predstavnika obiskane ustanove. Ekskurzije so izvedene peš ali s kolesom in trajajo okrog 2 uri.
solski-muzej-3

Slovenski šolski muzej z učno uro iz časa Ilirskih provinc

Slovenski šolski muzej v Ljubljani je eden od najstarejših muzejev na Slovenskem. Najprej si bomo ogledali stalno razstavo »Šolstvo na Slovenskem skozi stoletja«, ki po zaokroženih zgodovinskih obdobjih pripoveduje o zgodovini šolstva na območjih slovenske poselitve, pri čemer bo poudarek na razvoju pouka geografije in geografskih vsebin. V muzejski knjižnici, ki je specializirana za zgodovino šolstva in pedagogike na Slovenskem, nam bo muzejski bibliotekar predstavil nekaj izvirne pedagoške literature s področja geografije, na diaprojekciji pa si bomo na kratko ogledali občasno razstavo »Blaž Kocen in začetki pouka geografskih vsebin ter geografije med Slovenci«. Nato bomo sedli v stare šolske klopi in pod budnim očesom gospoda učenika izkusili šolo iz naše preteklosti še »v živo«. Udeležili se bomo učne ure »Vodnikova šola« iz leta 1811, kjer se bomo kot učenci v šoli iz časa Ilirskih provinc seznanili z osnovnim besediščem starejše slovenščine in s črkopisom tistega časa – bohoričico, nato pa prevedli nekaj besed v in iz francoščine. Okusili bomo tudi čar takratnih disciplinskih ukrepov: kako je pela leskova palica, kako se je klečalo v kotu in kako sedelo v oslovski klopi.

Zbirno mesto: ob 10.00 na Plečnikovem trgu 1, med Kongresnim trgom in Maximarketom, ob Uršulinski cerkvi za Gimnazijo Jožeta Plečnika.

Trajanje: 90 minut.

Največje število udeležencev je 20.

Kratka ekskurzija

sob, 20. september 2014

10:00

Sodelavci Slovenskega šolskega muzeja

6 €

Prijave na kratke ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referentko za kratke ekskurzije (spela.conc@zrc-sazu.si; 01 4706 561). Morebitni finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji. V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Slovenski šolski muzej


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2023 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si