S kratkimi ekskurzijami na doživet, poljuden in hkrati strokoven način predstavimo različne lokacije, objekte in znamenitosti v Ljubljani ali njeni bližnji okolici, ki jih običajna turistična vodenja praviloma prezrejo. Kratke ekskurzije so izvedene pod vodstvom izbranega strokovnjaka ali predstavnika obiskane ustanove. Ekskurzije so izvedene peš ali s kolesom in trajajo okrog 2 uri.
literarna_ljubljana

Vznemirljiva literarna Ljubljana

Ljubljana je slovensko politično, gospodarsko, kulturno in literarno središče. Vse to vpliva na geografijo književnosti v njem: na kraje, kjer so slovenski književniki prebivali, se šolali, delali, ustvarjali, bolehali in umirali. Vmes so se (nesrečno) zaljubljali in se predajali družabnosti v gostinskih lokalih ter delali škandale. Zaradi njihovih nazorov so jih različni oblastniki nadzirali, preganjali in tlačili v zapore. O tem bo mogoče marsikaj izvedeti med ogledom izbranih ljubljanskih lokacij od Trga francoske revolucije do Tomšičeve ulice pod vodstvom dr. Marjana Dolgana, soavtorja knjižne uspešnice Literarni atlas Ljubljane. Izvedeli bomo tudi odgovore na naslednja zanimiva vprašanja: Kje je kmetijstvo izvedlo največje posilstvo gledališča v zgodovini slovenske književnosti? Kdo je bil zgrožena priča aretacije v NUK-u? Kateri književnik je zahajal v Pekel? Kdo je ovekovečil največji slovenski pandemonij? Kateri književnik je oprezal za mladim dekletcem pred Nunskim samostanom? Kje je policija nadzirala književnika z mikrofonom in kdo ga je odkril? Katero ljubljansko stavbo krasi »češpljev kompot« in kako je v bližini oblastnik naskočil književnike?

Zbirno mesto: pred Mestnim muzejem, Trg francoske revolucije 1 (Križanke) ob 10.00.

Trajanje: približno dve uri

Največje število udeležencev: 25.

 

Kratka ekskurzija

sob, 26. september 2015

10:00

dr. Marjan Dolgan

4 € člani, 6 € nečlani

Prijave na kratke ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referentko za kratke ekskurzije (katja.brcar@oskaselj.si). Morebitni finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji. V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Trg francoske revolucije 1


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si