S kratkimi ekskurzijami na doživet, poljuden in hkrati strokoven način predstavimo različne lokacije, objekte in znamenitosti v Ljubljani ali njeni bližnji okolici, ki jih običajna turistična vodenja praviloma prezrejo. Kratke ekskurzije so izvedene pod vodstvom izbranega strokovnjaka ali predstavnika obiskane ustanove. Ekskurzije so izvedene peš ali s kolesom in trajajo okrog 2 uri.
invazivne_rastline

Ali so nam invazivne rastline že zrasle čez glavo?

Na kratki ekskurziji se bomo sprehodili čez obrobje Ljubljane med Bežigradom in Črnučami, ki je zaradi svoje pretekle ali zdajšnje rabe tal izrazito podvrženo zaraščanju z različnimi tujerodnimi, še posebej invazivnimi rastlinskimi vrstami. Tujerodne vrste so tiste vrste organizmov, ki so na območje vnesene zunaj njihovega območja naravne razširjenosti; invazivne vrste pa so tiste tujerodne vrste, ki se hitro širijo v naravnih ali urbanih habitatih in povzročajo velike, najpogosteje izrazito negativne spremembe. Seznanili se bomo s problematiko različnih tujerodnih rastlinskih vrst, njihovega širjenja, prilagajanja, učinkov v pokrajini in načinov odstranjevanja. Ogledali si bomo najbolj tipične primerke različnih tujerodnih, invazivnih in potencialno invazivnih rastlinskih vrst v urbanem in suburbanem okolju. Spoznali bomo njihove značilnosti in se jih bomo naučili prepoznati.

Zbirno mesto: Predzadnja postaja mestnega avtobusa št. 20 (Maroltova), Športni park Stožice, ob 10.00.

Trajanje: Predvidoma 3 ure.

Pot: Športni park Stožice – Hipodrom Stožice – ob Štajerski cesti (obvoznica) – most čez Savo – ob Savi do Črnuč (povratek z avtobusom št. 6).

Priporočena oprema: Dolge hlače, pohodni čevlji.

Največje število udeležencev: 25

 

Kratka ekskurzija

sob, 19. september 2015

10:00

dr. Blaž Repe

4 € člani, 6 € nečlani

Prijave na kratke ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referentko za kratke ekskurzije (spela.conc@zrc-sazu.si; 01 4706 561). Morebitni finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji. V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Maroltova avtobusna


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2023 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si