S kratkimi ekskurzijami na doživet, poljuden in hkrati strokoven način predstavimo različne lokacije, objekte in znamenitosti v Ljubljani ali njeni bližnji okolici, ki jih običajna turistična vodenja praviloma prezrejo. Kratke ekskurzije so izvedene pod vodstvom izbranega strokovnjaka ali predstavnika obiskane ustanove. Ekskurzije so izvedene peš ali s kolesom in trajajo okrog 2 uri.
s_kolesi_po_soseskah

S kolesi po soseskah iz socializma

Državno vodena stanovanjska gradnja iz časa socializma je dodobra zaznamovala podobo in značaj Ljubljane, saj v večstanovanjskih stavbah, zgrajenih po 2. svetovni vojni do konca osemdesetih let živi okrog 40 % prebivalstva. Blokovske soseske se v sodobnosti srečujejo s težavami, kot so premajhna stanovanja, neprimerne prenove, slabo vzdrževanje in pomanjkanje parkirnih površin. Kljub temu pa še vedno ohranjajo sled izjemno naprednega obdobja v razvoju slovenske kolektivne stanovanjske arhitekture, ki je močno prežeto s skandinavskimi vplivi. Ti se kažejo v odlikah, ki povečujejo kakovost bivanja, kot so veliki odprti prostori med stavbami, bogato zelenje, inovativne gradbene tehnologije, pestre stanovanjske tipologije in premišljeni tlorisi stanovanj. Ekskurzijo bomo tokrat izvedli s kolesi in si pod vodstvom dr. Martine Malešič, velike poznavalke stanovanjske gradnje pri nas, ogledali različne tipe stanovanjskih sosesk: Šišenska soseska 6, Litostrojsko naselje, Ruski car, Nove Stožice, Savsko naselje, Štepanjsko naselje in Fužine.

Zbirno mesto: pri Mercatorju na Trgu komandanta Staneta (nasproti Celovških dvorov) ob 10.00.

Trajanje: Predvidoma 3 ure.

Opomba: Udeležba je na lastno odgovornost, pri čemer bodo za varnost skrbeli tudi člani Ljubljanske kolesarske mreže.

Kratka ekskurzija

sob, 10. september 2016

10:00

dr. Martina Malešič

4 € člani in študenti, 6 € nečlani

Prijave na kratke ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referentko za kratke ekskurzije (katja.brcar@oskaselj.si). Morebitni finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji. V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Trg komandanta Staneta


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si