S kratkimi ekskurzijami na doživet, poljuden in hkrati strokoven način predstavimo različne lokacije, objekte in znamenitosti v Ljubljani ali njeni bližnji okolici, ki jih običajna turistična vodenja praviloma prezrejo. Kratke ekskurzije so izvedene pod vodstvom izbranega strokovnjaka ali predstavnika obiskane ustanove. Ekskurzije so izvedene peš ali s kolesom in trajajo okrog 2 uri.
Proteus_SOS

Jamski laboratorij Tular

Tular je naravna podzemeljska jama, ki je nastala v pleistocenskih terasah reke Save v Kranju. Istoimenski jamski laboratorij je leta 1960 osnoval jamski biolog Marko Aljančič. Tular je edini tovrstni laboratorij v Sloveniji, poleg podzemeljskega laboratorija v Moulisu v francoskih Pirenejih pa tudi edini kraj, kjer se človeške ribice razmnožujejo izven svojega naravnega habitata. Od leta 2002 v laboratoriju živi tudi kolonija izjemno ogroženih črnih človeških ribic. V laboratoriju preučujejo ekologijo in etologijo človeške ribice, s posebnim poudarkom na njenem razmnoževanju. Tular služi kot zavetišče za poškodovane človeške ribice, ki jih poplave iz podzemlja odplaknejo na površje. Od leta 2008 so v Sloveniji dokumentirali več kot 20 primerov, od teh so jih 15 uspešno vrnili nazaj v njihovo izvorno populacijo. Pomemben del dejavnosti laboratorija je usmerjen v ozaveščanje javnosti in promocijo človeške ribice kot enega najpomembnejših simbolov naše naravne dediščine ter raznovrstnosti jamskega živalstva.

Zbirno mesto: Železniška postaja v Kranju, Kolodvorska cesta 11 (od tam je 5 min peš do laboratorija) ob 18.00.

Jama lahko naenkrat sprejme največ 15 oseb. Upoštevan bo vrstni red prijav.

Slika: Logo Jamskega laboratorija Tular, Društvo za jamsko biologijo, https://www.tular.si/index.php/sl/contact-sl-si

Kratka ekskurzija

tor, 3. marec 2015

18:00

Gregor Aljančič (vodja Jamskega laboratorija Tular)

Vstop prost

Prijave na kratke ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referentko za kratke ekskurzije (spela.conc@zrc-sazu.si; 01 4706 561). Morebitni finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji. V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Kolodvorska 11, Kranj


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2023 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si