×

Sporočilo

Piškotki

Spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na tej spletni strani?

Piškotkov niste sprejeli. Še vedno si lahko premislite.

Lendava, mesto pod vinogradi

Lendava, mesto pod vinogradi

  • Datum: 05 oktober 2019 - 05 oktober 2019
  • Trajanje: 6:00 - 0:00
  • Zborno mesto: Parkirišče pred dvorano Tivoli, Ljubljana

Opis dogodka

Vodja

Dejan Süč, univ. dipl. geograf in zgodovinar, doktorski študent zgodovine in raziskovalec judovstva v Prekmurju, predavatelj. Zaposlen kot koordinator vsebin v Knjižnici Kulturnega centra Lendava.

Cilj

spoznavanje Lendave in bližnje okolice s poudarkom na zgodovini judovstva.

Okvirna pot

Ljubljana – Lendava – Lendavske gorice in stolp Vinarium – Petišovci – Ljubljana.

Odhod

6.00, parkirišče pred dvorano Tivoli, Ljubljana.

Okvirni program

Lendava je najvzhodnejše slovensko mesto. Njen družbeni razvoj je v veliki meri zaznamovala obmejna lega, ki je še danes eden ključnih dejavnikov regionalnega razvoja kraja in regije. Mesto, ki je bilo še pred stotimi leti del Kraljevine Ogrske, krasi svojevrstna naravnogeografska podoba z Lendavskimi goricami na eni strani in reko Muro na drugi. Družbenogeografski in zgodovinski razvoj mesta, ki se je pred stotimi leti priključilo matični domovini, sta zelo specifična; nekatere etape zgodovinskega razvoja mesta, kot na primer cvetoča judovska skupnost, priselitev Primorcev in Istranov po prvi svetovni vojni ali naftna industrija, so razmeroma nenavadne in še danes slabo raziskane. Danes je Lendava sodobno mesto na križišču mednarodnih poti, katerega vsakdan označujejo dvojezičnost, vinogradništvo, večkulturnost ter prehod v terciarne in kvartarne dejavnosti. Ogled Lendave bomo začeli z ogledom gledališke dvorane. Sledil bo obisk sinagoge, kjer se bomo seznanili z zgodovino mesta s poudarkom na zgodovini judovstva ter ogled stalne razstave Judovstvo Prekmurja. Nato se bomo sprehodili po Glavni ulici, kjer se bomo seznanili s ključnimi stavbami. Ogledali si bomo Muzej meščanstva, dežnikarstva in tiskarstva. Po kosilu se bomo odpravili v Lendavske gorice, kjer se bomo povzpeli na razgledni stolp Vinarium. Sledil bo sprehod po Lendavskih goricah, med katerim se bomo seznanili s temeljnimi fizično- in družbenogeografskimi posebnostmi pokrajine. Za konec si bomo ogledali še naftno polje v Petišovcih, izvedeli pa bomo tudi marsikaj zanimivega o Primorcih in Istranih v Prekmurju, kamor so se iz tedanje Italije priseljevali po prvi svetovni vojni.

Doplačila:

Gledališka dvorana (2 €), sinagoga (2 €), Muzej meščanstva, dežnikarstva in tiskarstva (2 €), stolp Vinarium (5 €)

Oblačila in obutev:

Primerna pohodna obutev

Zahtevnost hoje:

2 od 5

PRIJAVA NA EKSKURZIJO

Zborno mesto

Prihodnji dogodki

Poletno obvestilo 2019

Spoštovana članica, spoštovani član Ljubljanskega geografskega društva, vročinski valovi in nevihte nas opominjajo, da smo že globoko v poletju. Preden pa tudi mi odidemo na zaslužen oddih iskat svoj prostor pod dežnikom ali senčnikom, vam v poletnem obvestilu postrežemo še z najavo pestre palete najrazličnejših društvenih dejavnosti, ki se bodo za vas odvijale to jesen. Raznolik program zagotavlja, da se bo za vsakega izmed vas našlo kaj zanimivega. Kot je že v navadi, se boste z nami lahko udeležili treh ekskurzij, ki nas bodo vodile v Lendavo, Mirnsko dolino in Železno Kaplo. Slednja bo prvič doslej literarno obarvana, saj se bomo podali po poteh večkrat nagrajenega romana Angel pozabe avtorice Maje Haderlap. Na pohodnih ekskurzijah po navidezni krožnici okrog Ljubljane, ki jo bomo sklenili prihodnjo pomlad, bomo spoznavali predalpski svet Kamniško-Savinjskih Alp in Jelovice. V okviru kratkih ekskurzij si bomo ogledali staro mestno elektrarno in prisluhnili zgodbam dreves v središču Ljubljane. Potopisna predavanja nas bodo odpeljala v Indijo, do Lofotov in po zahodni obali ZDA. Na geografskih večerih pa se bomo seznanili s kulturno dediščino in političnogeografsko problematiko Malija ter razpravljali o napovedani ukinitvi premikanja ure na poletni oziroma zimski čas. Za vse ljubitelje fotografije pripravljamo še fotografsko delavnico, o kateri vas naknadno obvestimo.

Več si lahko preberete v pripetem obvestilu.

Poletno obvestilo 2019

Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefonski odzivnik: 01 200 27 30
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2019 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: DPOINT web and design studio.