Celodnevne ekskurzije po Sloveniji in sosednjih pokrajinah so namenjene terenskemu spoznavanju ter celostni predstavitvi izbrane pokrajine. Izvedene so pod vodstvom izbranega strokovnjaka, ki ga odlikuje poglobljeno poznavanje pokrajine, po čemer se razlikujejo od »klasičnih« izletov turističnih agencij. V želji po čim bolj pestri in doživeti izkušnji so ekskurzije zasnovane tako, da se poleg avtobusnega prevoza del poti opravi peš.
Nova_Gorica1

Nova Gorica – pot po zgodovini mladega mesta in obmejni pokrajini

Pot nas bo vodila na Goriško, pokrajino, kjer se srečajo romanska in slovanska kultura, alpski, dinarski in mediteranski svet ter tri vinorodna območja. Goriška je pokrajina na prehodu in v prehajanju, ki je v zadnjem stoletju občutila posledice geopolitičnih sprememb, ko je po stoletjih enotno pokrajino presekala meja. Kot posledica te razmejitve je nastala Nova Gorica.

Najprej bomo obiskali Miren, urbanizirano naselje tik ob državni meji, kjer si bomo ogledali mirensko pokopališče, ki je bilo skoraj 30 let razdeljeno med Italijo in Jugoslavijo. Sledi vožnja do hriba Cerje, kjer je postavljen Pomnik miru, z impozantnim pogledom na celotno pokrajino. Na tem območju je 2022 divjal največji požar v zgodovini Slovenije, pogorišče pa danes predstavlja hkrati priložnost za obnovo tradicionalne kraške kulturne krajine in njene izjemne biotske raznovrstnosti.

Pot bomo nadaljevali v Novo Gorico, kjer bomo imeli voden urbano-zgodovinski sprehod skozi mesto, polno zanimivih zgodb, pa tudi paradoksov in ironij. Spoznali bomo prvotno zasnovo mesta, nato pa – korak za korakom – kako se je ta vedno znova spreminjala in zakaj je nastalo mesto takšno, kot je danes. Ko je 15. septembra 1947 meja zarezala skozi tisočletje enotno pokrajino Goriško, je njeno glavno mesto Gorica pripadlo Italiji, s tem pa je večji del pokrajine na vzhodni strani meje ostal brez svojega središča. Namesto da bi razširili enega izmed bližnjih krajev so se – tudi zaradi simbolike – odločili zgraditi prvo popolnoma novo mesto v novi Jugoslaviji. V petih letih naj bi zgradili mesto za 10.000 prebivalcev. Mesto naj bi bila »socialistična izložba na zahod«, a po resoluciji Informbiroja iz leta 1948, s katero je Sovjetska zveza izključila Jugoslavijo iz vzhodnega bloka, sta navdušenje in potreba po takšni »izložbi« izginila, s tem pa tudi finančni prilivi iz prestolnice. Osnovni načrt so zato zelo hitro opustili, novi načrti pa so mesto prilagajali lokalnim željam in potrebam, tudi z zmanjševanjem velikosti stavb in njihove medsebojne razdalje. Osnovni načrt je delo arhitekta Edvarda Ravnikarja, ki je kasneje projektiral ljubljanski Trg Republike*. Posvetili se bomo tudi vidiku priprav na leto 2025, ki bo za Novo Gorico in Gorico leto Evropske prestolnice kulture.

V popoldanskem času se bomo zapeljali do Trga Evrope, kjer si bomo ogledali Muzejsko zbirko Kolodvor. Sledi ogled grobnice zadnjega francoskega kralja Karla X. in edinega kralja, ki je pokopan v Sloveniji. Po ogledu vožnja v Ljubljano.

Okvirna pot: Ljubljana –  Miren –  Cerje – Nova Gorica – Trg Evrope – Ljubljana

Hoja: 3 km. Skupaj okoli 2,5 ure počasne hoje.

Zahtevnost hoje: 2 od 5.

Datum: 11. 11. 2023

Odhod: ob 7:00 iz Ljubljane (parkirišče pred dvorano Tivoli)

Doplačila:  kosilo pribl. 15 EUR/osebo, Muzejska zbirka Kolodvor 1,5 EUR/osebo

 

Vir slike: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nova_Gorica.jpg

* Povzeto po zgibanki – Pot po zgodovini mladega mesta: https://turizem-novagorica-vipavskadolina.si/wp-content/uploads/2022/09/07_zgibanka-zemljevid_c.pdf

Ekskurzija

sob, 11. november 2023

07:00

Blaž Kosovel, kulturni delavec, urednik, vodnik in poznavalec urbane zgodovine Nove Gorice

25 € za člane LGD, 35 € za nečlane, 10 € za člane DMGS

Prijave na ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referenta za ekskurzije (marko.sencar-mrdakovic@zrc-sazu.si; 01 4706 552). 

Prijava na ekskurzijo je veljavna le v primeru pravočasnega plačila. Finančni prispevek za ekskurzijo je za člane LGD 25 evrov35 evrov za nečlane in 10 evrov za člane DMGS (*Pri ekskurzijah v tujino je cena za vse tri kategorije višja za 5 evrov). Znesek nakažite na transakcijski račun:

SI56 6100 0002 1299 316, BIC: HDELSI22
Ljubljansko geografsko društvo
Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Namen plačila: IME EKSKURZIJE

Plačilo na dan ekskurzije ni več mogoče. Cena ne zajema stroškov prehrane.

PRIJAVNI POGOJI

  1. Prijava in plačilo morata biti izvedena vsaj 3 dni pred ekskurzijo (torej do srede, če je ekskurzija v soboto).
  2. Odjave sprejemamo do 2 dni pred ekskurzijo (torej do četrtka, če je ekskurzija v soboto).
  3. Če se odjavite pravočasno, lahko koristite celotno vplačilo kot dobropis za prihodnjo ekskurzijo. V nasprotnem primeru lahko dobropis koristite le v višini 50 % od vplačanega zneska.
  4. Odhod bo zaradi programa ekskurzije in zakonsko omejenega delovnega časa voznika avtobusa ob zapisani uri. Na zamudnike ne bomo čakali.
  5. Ekskurzije se udeležite le, če ste zdravi! 

V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Parkirišče Tivoli


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si