Celodnevne ekskurzije po Sloveniji in sosednjih pokrajinah so namenjene terenskemu spoznavanju ter celostni predstavitvi izbrane pokrajine. Izvedene so pod vodstvom izbranega strokovnjaka, ki ga odlikuje poglobljeno poznavanje pokrajine, po čemer se razlikujejo od »klasičnih« izletov turističnih agencij. V želji po čim bolj pestri in doživeti izkušnji so ekskurzije zasnovane tako, da se poleg avtobusnega prevoza del poti opravi peš.
Palmanova2

Tri umetna mesta – Torviscosa, Palmanova in Portopiccolo

Podali se bomo čez mejo in si ogledali tri umetna mesta, ki jih povezujejo ideje idealnega, harmoničnega in utopičnega.

Torviscosa je ena od sedemdesetih načrtovanih skupnosti ali mest (città di fondazione), zgrajenih v fašističnem obdobju, za katere sta značilni režimska arhitektura in racionalistična zasnova. To industrijsko mesto je bilo ustanovljeno leta 1937 okoli tovarne umetne svile. Mesto so po konceptu coniranja zgradili delavci, uradniki in arhitekti v samo 320-ih dneh in ustvarili pravi čudež. Dandanes je stavbna dediščina Torviscose dobro ohranjena in predstavljena v dokumentacijskem centru. Značilno arhitekturo fašističnega režima lahko prepoznamo na osrednjem trgu, ki ga navdihujejo metafizične slike Giorgia De Chirica.

Trdnjava Palmanova ni le biser vojaške umetnosti, temveč tudi vzorčno mesto v obliki popolnoma simetrične deveterokrake zvezde. Je branik renesančnega koncepta idealnega mesta, ki ga je zasnovala beneška vlada za obrambo vzhodne meje. V času renesanse so se pojavile številne ideje o utopiji, tako družbe kot mesta. Palmanova simbolizira geometrično harmonijo in sledi ideji, da lepota krepi dobro počutje družbe. Vsaka cesta in poteza je skrbno umerjena, koncentrična oblika je najvidnejša oblikovalska poteza.

Vožnja do Portopiccola v Sesljanu. Ogled sodobnega turističnega kraja, zgrajenega v bivšem velikem kamnolomu v zaščitnem objemu veličastne strme, kamnite obale v naravnem rezervatu Devinske stene. Projektanti so se zgledovali po mediteransko-kraški arhitekturi, kjer prevladuje lokalni kraški kamen.

Pot nadaljujemo v tržaško zaledje v naselje Zgonik, kjer bomo imeli kosilo na kmečkem turizmu pri slovenski družini.

Od zamejske Slovenije se poslovimo s prečudovitim pogledom na Tržaški zaliv, daleč na odprto morje z Marijinega svetišča na Vejni. To je monumentalna cerkev v dveh nivojih, moderna arhitektura, kjer prevladujejo geometrijski liki v konstrukciji in izgledu. Po ogledu vrnitev v Ljubljano.

Okvirna pot: Ljubljana – Torviscosa – Palmanova – Portopiccolo – Zgonik (kosilo) – Marijino svetišče na Vejni – Ljubljana

Cilj: Spoznavanje načrtovanih mest, ki so služila različnim funkcijam – industrijski, obrambni (vojaški) in turistični.

Hoja: 5 km.

Zahtevnost hoje (od 1 do 5): 2

Datum: 30. 9. 2023 

Odhod: ob 7:00 iz Ljubljane (parkirišče pred dvorano Tivoli)

Doplačila: kosilo približno 15 EUR/osebo (pozno kosilo, okoli 15ih; udeleženci naj imajo s seboj tudi malico)

 

Vir slike: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Map_of_Palmanova_in_1593_by_Joris_Hoefnagel.jpg

Ekskurzija

sob, 30. september 2023

07:00

Marjan Vrabec, arhitekt

30 € za člane LGD, 40 € za nečlane, 15 € za člane DMGS

Prijave na ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referenta za ekskurzije (marko.sencar-mrdakovic@zrc-sazu.si; 01 4706 552). 

Prijava na ekskurzijo je veljavna le v primeru pravočasnega plačila. Finančni prispevek za ekskurzijo je za člane LGD 25 evrov35 evrov za nečlane in 10 evrov za člane DMGS (*Pri ekskurzijah v tujino je cena za vse tri kategorije višja za 5 evrov). Znesek nakažite na transakcijski račun:

SI56 6100 0002 1299 316, BIC: HDELSI22
Ljubljansko geografsko društvo
Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Namen plačila: IME EKSKURZIJE

Plačilo na dan ekskurzije ni več mogoče. Cena ne zajema stroškov prehrane.

PRIJAVNI POGOJI

  1. Prijava in plačilo morata biti izvedena vsaj 3 dni pred ekskurzijo (torej do srede, če je ekskurzija v soboto).
  2. Odjave sprejemamo do 2 dni pred ekskurzijo (torej do četrtka, če je ekskurzija v soboto).
  3. Če se odjavite pravočasno, lahko koristite celotno vplačilo kot dobropis za prihodnjo ekskurzijo. V nasprotnem primeru lahko dobropis koristite le v višini 50 % od vplačanega zneska.
  4. Odhod bo zaradi programa ekskurzije in zakonsko omejenega delovnega časa voznika avtobusa ob zapisani uri. Na zamudnike ne bomo čakali.
  5. Ekskurzije se udeležite le, če ste zdravi! 

V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Parkirišče Tivoli


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si