Spilimbergo_veduta_10

Mozaične poti Furlanije

Pot nas bo najprej popeljala v Gradež, kjer se bomo sprehodili po ozkih ulicah. Tam si bomo ogledali baziliki svete Marije in svete Evfemije, ki stojita ena zraven druge. Vmes ležita krstilnica in vrt z rimskimi izkopaninami, kjer bomo občudovali temelje nekdanjih vil in grobnice.

Nadalje nas bo kratka pot vodila do Ogleja, mesto tisočerih mozaikov, ki je pomembno vplivalo tudi na zgodovino Slovenije. V Ogleju sta rimski forum in staro rimsko pristanišče, ki ga je v 1. stoletju dal razširiti cesar Klavdij. Oglejska bazilika Marijinega vnebovzetja in svetega Mohorja in Fortunata ima najlepše in največje mozaike v tem delu Italije. Zanimiv prostor je krstilnica oziroma baptisterij. Še posebej pozorni bomo na rimske in bizantinske, krščanske mozaike. Tam so tudi velike freske iz časov romanike. V Ogleju je v zadnjih letih tudi veliko novosti; nedavno so odprli nov muzej s freskami in mozaiki ter odkrili ostanke rimske vile z bogatimi mozaiki.

Po možnosti in želji sledi kratek postanek v Gonarsu, kjer je spomenik umrlim Slovencem v tamkajšnjem koncentracijskem taborišču, ki velja za največje fašistično taborišče za Slovence v Italiji. V Gonarsu si bomo ogledali tudi moderen mozaik v obliki vrtnice, ki so ga izdelali v Spilimbergu.

Sledi postanek v Passarianu in kosilo na tipičnem kmečkem turizmu. Tukaj bomo nekaj zanimivih zgodb izvedeli o Vili Manin, po možnosti in želji si jo bomo tudi ogledali.

Naslednji kraj, ki ga bomo obiskali, je Spilimbergo. Tam je manjši novejši muzej mozaika. Poleg muzeja se bomo posvetili šoli mozaika, ki je bila ustanovljena leta 1922 in velja za najboljšo v svetovnem merilu. Še posebej je zanimiva grajska palača z bogato fasadno poslikavo. Gre za redek primer zgodovinske stavbe, ki ima spodaj gotska, zgoraj pa renesančna okna. Blizu gradu stoji Duomo, župnijska cerkev Santa Maria Maggiore, v kateri bomo občudovali ohranjene freske iz 14. stoletja. Ogledali si bomo še cerkev svetega Pantaleona, kjer stoji leseni kor z lesenimi intarzijami s konca 15. stoletja. Velja za najlepši primer intarzij v Furlaniji.

Ob koncu ekskurzije bomo zavili v mestece San Daniele, ki leži na vrhu vzpetine, ohranjen v duhu tipičnega srednjeveškega mesteca. Kasneje so dogradili pomembne palače in cerkve, v katerih je kar nekaj kvalitetnih umetniških del. Še posebej izstopa cerkev svetega Antona, ki vsebuje cikel najlepših renesančnih fresk v Furlaniji.

Okvirna pot: Ljubljana – Gradež – Oglej – Gonars – Passariano – Spilimbergo – San Daniele – Ljubljana

Cilj: Raziskovanje Furlanije skozi vidik vključevanja umetnosti v kulturno pokrajino

Hoja: približno 5 km, zahtevnost (1–5): 2

Odhod: ob 6:00 iz Ljubljane (parkirišče pred dvorano Tivoli)

Doplačilo: kosilo približno 10–15 EUR/osebo; Oglejski muzej, Oglejska bazilika, Šola mozaikov  – cene vstopnin bodo objavljene naknadno

 

Vir slike: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spilimbergo_veduta_10.jpg

Ekskurzija

sob, 26. oktober 2024

06:00

Marjan Vrabec, arhitekt in urbanist

30 € za člane LGD, 40 € za nečlane, 15 € za člane DMGS

Prijave na ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referenta za ekskurzije (marko.sencar-mrdakovic@zrc-sazu.si; 01 4706 552). 

Prijava na ekskurzijo je veljavna le v primeru pravočasnega plačila. Finančni prispevek za ekskurzijo je 25 evrov za člane LGD35 evrov za nečlane in 10 evrov za člane DMGS (*pri ekskurzijah v tujino je cena za vse tri kategorije višja za 5 evrov). Znesek nakažite na transakcijski račun:

SI56 6100 0002 1299 316, BIC: HDELSI22
Ljubljansko geografsko društvo
Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Namen plačila: IME EKSKURZIJE

Plačilo na dan ekskurzije ni več mogoče. Cena ne zajema stroškov prehrane.

PRIJAVNI POGOJI

  1. Prijava in plačilo morata biti izvedena vsaj 3 dni pred ekskurzijo (torej do srede, če je ekskurzija v soboto).
  2. Odjave sprejemamo do 2 dni pred ekskurzijo (torej do četrtka, če je ekskurzija v soboto).
  3. Če se odjavite pravočasno, lahko koristite celotno vplačilo kot dobropis za prihodnjo ekskurzijo. V nasprotnem primeru lahko dobropis koristite le v višini 50 % od vplačanega zneska.
  4. Odhod bo zaradi programa ekskurzije in zakonsko omejenega delovnega časa voznika avtobusa ob zapisani uri. Na zamudnike ne bomo čakali.
  5. Ekskurzije se udeležite le, če ste zdravi! 

V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Parkirišče Tivoli


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si