Ptuj_2

Petoviona – Pettau – Ptuj – od Rima preko srednjega veka v 21. stoletje

Tacit v svojem delu Zgodovine omenja Petoviono kot kraj, kjer se je odločila usoda nasledstva v rimskem imperiju v prvem stoletju našega štetja. Pomembno mesto, kjer se carini blago na ozemlju od današnje Švice pa vse do Črnega morja, dvakrat večje od današnjega, je bilo med propadom rimskega imperija in začetkom srednjega veka večkrat porušeno in požgano, v srednjem veku pa ponovno zaživi. Trasa železnice, ki poveže Dunaj s Trstom v 19. stoletju obide Ptuj, kar je ključnega pomena za razvoj mesta Maribor in stagnacijo Ptuja. Ptuj je 21. stoletje pričakal s smelimi projekti, ki so bili delno financirani iz Evropske unije; prav tako se poskuša ustaliti na turističnem zemljevidu Slovenije in posledično Evrope, vendar se velikokrat zdi, da je mesto še zmeraj »speča Trnuljčica«, kot so ga poimenovali v začetku tega tisočletja.

Obisk Ptuja bomo pričeli s prečkanjem reke Drave in pogledom na veduto mesta, kjer je tudi čudovita priložnost za skupinsko fotografijo skozi Ptujski prstan. Pogledali bomo v Minoritski samostan, v knjižnico Ivana Potrča in Dominikanski samostan zgolj od zunaj, pred kosilom pa se bomo povzpeli na dokaj položen grič Panorama, kjer je nekaj replik rimskih spomenikov in pa novodobni čebelji gaj. Sledi zasluženo kosilo v gostilni Amadeus, ki slovi po dobri domači hrani. Okoli 14. ure se bomo napotili ponovno čez reko Dravo, kjer si bomo ogledali oba in situ ohranjena mitreja (I. in III.) Okoli 15. ure bomo ponovno v mestu, ko sledi obisk Ptujskega gradu, ki vedno znova preseneti z bogato opremo. Pred povratkom v Ljubljano se bomo ustavili na Mestnem vrhu, kjer si bomo ogledali ambientalno izpostavljeno gručasto domačijo na slemenu, ki jo sestavljajo poletna vila in gospodarska poslopja z veliko prešo. Iz terase čudovit razgled na Ptusjko polje in Haloze. Tam nas bodo postregli tudi s prigrizkom in degustacijo. Posest na Mestnem Vrhu (takrat Placarski Vrh) sta 1884 kupila Rajmund in Emilija Sadnik, znana ptujska veletrgovca s tekstilom. Na njej sta zgradila lepo poletno vilo (»štok«), ki so jo obdajala gospodarska poslopja. Rajmund Sadnik, ki je bil eden najbogatejših meščanov Ptuja, član mestnega sveta in raznih društev, je bil znan kot dobrotljiv možakar, ki je svojo moč črpal iz naravoslovne vedoželjnosti in se je zato ogromno posvečal svojim posestvom, kjer je prebil večino časa. Na Mestnem Vrhu je imel veliko vinogradniško posest ter gozd zasajen s kostanji in hrastom, v Spuhlji pa nasade hmelja. Mestni Vrh je tudi po zamenjavi lastnikov ostal znan kot vinogradniška posest, saj so tudi novi lastniki, družina Urek, pridelovali odlično kapljico. O posestvu in družinah je Bogdan Novak napisal knjigo trte umirajo stoje, zgodovinski in družbeni roman, ki je tudi spomenik mestu Ptuj in skupni slovensko-nemški zgodovini. Proti večeru sledi povratek v Ljubljano in tako zaključimo jesensko sezono sobotnih ekskurzij.

Okvirna pot: Ljubljana – Ptuj – Mestni vrh – Ljubljana

Cilj: Razumeti bogato zgodovino Ptuja in njegove okolice

Hoja: po dokaj položnem griču približno 500 metrov; sprehod po mestu okoli 1 km; vzpon na ptujski grad

Zahtevnost hoje: 2/5

Odhod: ob 7:00 iz Ljubljane (parkirišče pred dvorano Tivoli)

Doplačila: kosilo (pribl. 10 EUR na osebo), vstopnina na Ptujski grad (8 EUR odrasli/7 EUR upokojenci), Mitrej I (2 EUR), Mitrej III (2 EUR), voden obisk vile na Mestnem vrhu s prigrizkom in degustacijo (15 EUR na osebo)   

 

Vir slike: TIC Ptuj

Ekskurzija

sob, 22. oktober 2022

07:00

Aljoša Ciglar, lokalni turistični vodnik

25 € za člane LGD, 35 € za nečlane, 10 € za člane DMGS

Prijave na ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referenta za ekskurzije (marko.sencar-mrdakovic@zrc-sazu.si; 01 4706 552). 

Prijava na ekskurzijo je veljavna le v primeru pravočasnega plačila. Finančni prispevek za ekskurzijo je za člane LGD 25 evrov35 evrov za nečlane in 10 evrov za člane DMGS (*Pri ekskurzijah v tujino je cena za vse tri kategorije višja za 5 evrov). Znesek nakažite na transakcijski račun:

SI56 6100 0002 1299 316, BIC: HDELSI22
Ljubljansko geografsko društvo
Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Namen plačila: IME EKSKURZIJE

Plačilo na dan ekskurzije ni več mogoče. Cena ne zajema stroškov prehrane.

PRIJAVNI POGOJI

  1. Prijava in plačilo morata biti izvedena vsaj 3 dni pred ekskurzijo (torej do srede, če je ekskurzija v soboto).
  2. Odjave sprejemamo do 2 dni pred ekskurzijo (torej do četrtka, če je ekskurzija v soboto).
  3. Če se odjavite pravočasno, lahko koristite celotno vplačilo kot dobropis za prihodnjo ekskurzijo. V nasprotnem primeru lahko dobropis koristite le v višini 50 % od vplačanega zneska.
  4. Odhod bo zaradi programa ekskurzije in zakonsko omejenega delovnega časa voznika avtobusa ob zapisani uri. Na zamudnike ne bomo čakali.
  5. Ekskurzije se udeležite le, če ste zdravi! 

V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Parkirišče Tivoli


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si