Novice

Potopisno predavanje: Islandija – otok, kjer se srečata smrtna sovražnika, led in ogenj

9. 02. 2018
Vljudno vabljeni na potopisno predavanje Klare Čevke Islandija – otok, kjer se srečata smrtna sovražnika, led in ogenj! Predavanje bo 20. februarja 2018 ob 19:00 v dvorani Zemljepisnega muzeja GIAM ZRC SAZU na Gosposki ulici 16.

Povzetek predavanja: Islandija ali otok ledu in ognja, kjer so doma prostrana lavina polja, največji ledeniki, najlepši slapovi, gejzirji in vrelci. Območje so v preteklosti naseljevali tudi Vikingi. Potovanje se je začelo avgusta 2017, ko smo se iz Slovenije odpravili proti Hirtshalsu, pristaniškemu mestu na severu Danske, kjer smo se vkrcali na trajekt, ki nas je odpeljal proti Seyðisfjörðuru, naselju v Vzhodni regiji Islandije. V dobrih dveh tednih smo naredili krog po otoku, ki nas je pustil brez besed. Rezultat lege otoka na srednjeatlantskem hrbtu, klimatskih razmer in lege tik pod arktičnem krogom, pričara več 1.000 km divjine, ki pa jo podprejo tudi makadamske ceste, kjer praktično ni naselij.

 

Slika 1: Jokulsarlon, Vatnajokul, Svartifos Svinafellsjokul, Haoldukvisi, Foss a sidu Dverghmarar (avtorica: Klara Čevka).

 

Slika 2: Myvatn, Krafla, Hvarefell (avtorica: Klara Čevka).

 

Slika 3: Pingvelir, Geysir, Gullfoss, puščava do Hveravelirja (avtorica: Klara Čevka).

prijava