Ljubljansko geografsko društvo je stanovska organizacija, ki združuje geografe in geografinje, študente in študentke geografije, kakor tudi vse ljubitelje geografske stroke, zlasti iz osrednjega dela Slovenije.

×

Sporočilo

Piškotki

Spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na tej spletni strani?

Piškotkov niste sprejeli. Še vedno si lahko premislite.

Cerkljanska z Divjimi Babami

Cerkljanska z Divjimi Babami

  • Datum: 06 oktober 2018 - 06 oktober 2018
  • Trajanje: 7:00 - 19:00
  • Zborno mesto: Parkirišče pred dvorano Tivoli

Opis dogodka

Vodja: mag. Renata Mavri, univ. dipl. geog. in soc. kult., Društvo za trajnostno rast, društvo za turizem, izobraževanje in osebnostni razvoj.

Cilj: Odkrivanje naravne, kulturne, arheološke in zgodovinske dediščine arheološkega parka Divje Babe in Cerkljanske.

Odhod: 7.00, parkirišče pred dvorano Tivoli, Ljubljana.

Okvirna pot: Ljubljana – Logatec – Idrija – Reka – Šebrelje – Dolenji Novaki – Idrija – Ljubljana. 

Okvirni program: Odhod v jutranjih urah v smeri proti Cerkljanski do naselja Reka pri Želinu. Peš se povzpnemo do arheološkega paleolitskega najdišča Divje babe pod Šebreljsko planoto (pol ure hoje po strmem), kjer je bila v jami najdena neandertalčeva piščal, najstarejše glasbilo na svetu, staro približno 60.000 let (s konca srednjega paleolitika). Piščal iz Divjih bab je bila izdelana iz stegnenice mladega jamskega medveda in je edina odkrita piščal na svetu, ki jo je izdelal neandertalec. Od drugih podobnih piščali, ki so delo anatomsko modernega človeka, je starejša za vsaj 10.000 let. Je temeljni dokaz, da je bil neandertalec, tako kot mi, popolnoma razvito duhovno bitje, zmožno prefinjenega umetniškega ustvarjanja. Izvirnik hranijo v Narodnem muzeju Slovenije. Sledi ogled jame z lokalnim vodnikom. Povzpnemo se še naprej do Šebreljske planote (skupaj 1 ura hoje). Ogledamo si cerkvico sv. Ivana, jarke in uživamo v čudovitih pogledih na Cerkljansko-Idrijsko hribovje in Julijske Alpe. Pot nadaljujemo na Šebreljsko planoto, kjer si ogledamo razstavo o neandertalčevi piščali v arheološkem parku Divje Babe v Zadružnem domu. Od tod nadaljujemo do domačije Polak (skupaj 15 minut hoje), kjer imamo odmor s kosilom ter predstavitvijo in degustacijo lokalnih jedi (možnost nakupa suhih mesnin). Sledi odhod z avtobusom proti Dolenjim Novakom pri Cerknem na ogled Partizanske bolnice Franja v soteski Pasice (pol ure hoje). Bolnica Franja je kulturni spomenik državnega pomena, se ponaša z znakom evropske dediščine (2015) in je vpisana na Unescov poskusni seznam svetovne dediščine. Sledi popoldanski povratek proti Idriji, ogled mesta in pokušina tortice z idrijsko čipko. Povratek proti Ljubljani, kamor prispemo v večernih urah.

Doplačila: Ogled Divjih Bab in cerkvice sv. Ivana na Šebreljski planoti (3,5 EUR), kosilo na domačiji (10 EUR; tradicionalna enolončnica – smukavc, kislo zelje, kisla repa, domače mesnine iz Šebreljske planote, domači kruh, 2 dl soka ali vina,orehova potička), ogled Partizanske bolnice Franja (5,5 EUR), tortica z “idrijsko čipko” (3,7 EUR; čokoladni biskvit, borovničev nadev, sladkorna čipka).

Oblačila in obutev: Vremenu prilagojena športna oblačila in obutev, primerna za hojo. S seboj imejte dovolj tekočine in malico po potrebi.

Zahtevnost hoje: 2 od 5

Zborno mesto

Prihodnji dogodki

Kratka ekskurzija ob Glinščici – PONOVNO PRESTAVLJENA

Zaradi slabega vremena je kratka ekskurzija ob Glinščici ponovno prestavljena. Nov datum sporočimo kmalu. Hvala za razumevanje!

Izredni geografski večer 28. 5. - VABLJENI

V Ljubljanskem geografskem društvu bomo v torek, 28.5.2019 ob 19.00 uri organizirali izredni geografski večer z naslovom "Javni prevoz, kdo bo tebe ljubil?", ki bo potekal v prostorih Zemljepisnega muzeja GIAM ZRC SAZU (Gosposka ulica 16, Ljubljana). O temi, ki je aktualna tako za prebivalce prestolnice, dnevne migrante kot tudi za tiste, ki jo obiščete bolj poredko, nam bo predaval Simon Koblar, mag.geografije.

Opis predavanja:
O javnem potniškem prometu (JPP) se v zadnjem času veliko piše in govori. Pozoren opazovalec tako dobi občutek da gre za tematiko, ki jo v Sloveniji jemljemo zelo resno. Vendar se ob njegovi uporabi te iluzije kaj hitro razblinijo. V predavanju bomo temo osvetlili še iz novih zornih kotov, kar nam bo pomagalo razumeti časopisne članke in sodelovati v diskusijah na to temo.
V predavanju bo poudarek na JPP v Ljubljanski urbani regiji, predvsem v Ljubljani. Zato bomo najprej analizirali obstoječe stanje JPP v Ljubljanski urbani regiji, se dotaknili nedavne podražitve vozovnic in pogledali kaj se z JPP dogaja ob pogostih cestnih zaporah in prenovah ulic. Za protiutež nerganju nad obstoječim stanjem, bomo pogledali možne rešitve, ki bi nam omogočile tak javni prevoz kot si ga zaslužimo, ter z živahno razpravo zaključili večer.

Ekskurzija: Tržaški kras s kolesom, 25. 5

 

Plakat kolesarska 02a

 

 

Plačilo članarine 2019

Pozdravljeni!

Leto je spet naokrog, zato vas vabimo, da s plačilom letne članarine do 31. 3. podaljšate članstvo v LGD. Znesek ostaja enak, vendar bodite pozorni na spremembo TRR. V prilogi poleg plačilnega naloga najdete tudi koledar spomladanskih dogodkov.

Položnica

Koledar dogodkov

Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefonski odzivnik: 01 200 27 30
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2019 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: DPOINT web and design studio.