Ljubljansko geografsko društvo je stanovska organizacija, ki združuje geografe in geografinje, študente in študentke geografije, kakor tudi vse ljubitelje geografske stroke, zlasti iz osrednjega dela Slovenije.

×

Sporočilo

Piškotki

Spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na tej spletni strani?

Piškotkov niste sprejeli. Še vedno si lahko premislite.

Cerkljanska z Divjimi Babami

Cerkljanska z Divjimi Babami

  • Datum: 06 oktober 2018 - 06 oktober 2018
  • Trajanje: 7:00 - 19:00
  • Zborno mesto: Parkirišče pred dvorano Tivoli

Opis dogodka

Vodja: mag. Renata Mavri, univ. dipl. geog. in soc. kult., Društvo za trajnostno rast, društvo za turizem, izobraževanje in osebnostni razvoj.

Cilj: Odkrivanje naravne, kulturne, arheološke in zgodovinske dediščine arheološkega parka Divje Babe in Cerkljanske.

Odhod: 7.00, parkirišče pred dvorano Tivoli, Ljubljana.

Okvirna pot: Ljubljana – Logatec – Idrija – Reka – Šebrelje – Dolenji Novaki – Idrija – Ljubljana. 

Okvirni program: Odhod v jutranjih urah v smeri proti Cerkljanski do naselja Reka pri Želinu. Peš se povzpnemo do arheološkega paleolitskega najdišča Divje babe pod Šebreljsko planoto (pol ure hoje po strmem), kjer je bila v jami najdena neandertalčeva piščal, najstarejše glasbilo na svetu, staro približno 60.000 let (s konca srednjega paleolitika). Piščal iz Divjih bab je bila izdelana iz stegnenice mladega jamskega medveda in je edina odkrita piščal na svetu, ki jo je izdelal neandertalec. Od drugih podobnih piščali, ki so delo anatomsko modernega človeka, je starejša za vsaj 10.000 let. Je temeljni dokaz, da je bil neandertalec, tako kot mi, popolnoma razvito duhovno bitje, zmožno prefinjenega umetniškega ustvarjanja. Izvirnik hranijo v Narodnem muzeju Slovenije. Sledi ogled jame z lokalnim vodnikom. Povzpnemo se še naprej do Šebreljske planote (skupaj 1 ura hoje). Ogledamo si cerkvico sv. Ivana, jarke in uživamo v čudovitih pogledih na Cerkljansko-Idrijsko hribovje in Julijske Alpe. Pot nadaljujemo na Šebreljsko planoto, kjer si ogledamo razstavo o neandertalčevi piščali v arheološkem parku Divje Babe v Zadružnem domu. Od tod nadaljujemo do domačije Polak (skupaj 15 minut hoje), kjer imamo odmor s kosilom ter predstavitvijo in degustacijo lokalnih jedi (možnost nakupa suhih mesnin). Sledi odhod z avtobusom proti Dolenjim Novakom pri Cerknem na ogled Partizanske bolnice Franja v soteski Pasice (pol ure hoje). Bolnica Franja je kulturni spomenik državnega pomena, se ponaša z znakom evropske dediščine (2015) in je vpisana na Unescov poskusni seznam svetovne dediščine. Sledi popoldanski povratek proti Idriji, ogled mesta in pokušina tortice z idrijsko čipko. Povratek proti Ljubljani, kamor prispemo v večernih urah.

Doplačila: Ogled Divjih Bab in cerkvice sv. Ivana na Šebreljski planoti (3,5 EUR), kosilo na domačiji (10 EUR; tradicionalna enolončnica – smukavc, kislo zelje, kisla repa, domače mesnine iz Šebreljske planote, domači kruh, 2 dl soka ali vina,orehova potička), ogled Partizanske bolnice Franja (5,5 EUR), tortica z “idrijsko čipko” (3,7 EUR; čokoladni biskvit, borovničev nadev, sladkorna čipka).

Oblačila in obutev: Vremenu prilagojena športna oblačila in obutev, primerna za hojo. S seboj imejte dovolj tekočine in malico po potrebi.

Zahtevnost hoje: 2 od 5

Zborno mesto

Prihodnji dogodki

Trenutno ni prihodnjih dogodkov

Ekskurzija vodarna Kleče prestavljena

Obisk vodarne Kleče je zaradi nenadejane kadrovske odsotnosti v vodarni PRESTAVLJEN na sredo, 10. oktobra ob 16.30.

Na voljo je še nekaj prostih mest: prijave sprejemamo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Hvala za razumevanje!

Bolj podrobno o ekskurziji.

Ekskurzija Dunaj in Bratislava - podaljšan rok za prijave

Na dvodnevno ekskurzijo DUNAJ IN BRATISLAVA – Na lepi modri Donavi (12. 10  - 13. 10)
se je sedaj možno prijaviti do 20. septembra 2018.

 

Nova sezona

Spoštovana članica, spoštovani član Ljubljanskega geografskega društva.

Poletje, vsaj tisto meteorološko, gre počasi h koncu in skrajni čas je že, da vam v poletnem obvestilu postrežemo z najavo pestre palete LGD-jevih dejavnosti, ki se bodo za vas odvijale to jesen. Raznolik program zagotavlja, da se bo za vsakega izmed vas našlo kaj zanimivega.

Kot je že v navadi, se boste z nami lahko udeležili treh ekskurzij, ki nas bodo vodile na Kras, Cerkljansko z Divjimi Babami ter na dvodnevno ekskurzijo na Dunaj in v Bratislavo.

Potopisna predavanja nas bodo odpeljala na Azore, Šrilanko in v Kolumbijo.

Na geografskem večeru bomo izvedeli, ali še lahko – in kako – ublažimo podnebne spremembe.

Na kratkih ekskurzijah bomo obiskali vodarno Kleče in Slovenski parlament.

Pohodne ekskurzije si bodo sledile v smeri urinega kazalca in nam postregle s pešačenjem na odsekih med Železniki in Robidnicami, Grahovšami in Tržičem ter Žlebičem in Retjami.

Vabimo pa vas tudi, da si ogledate našo prenovljeno društveno spletno stran na sicer starem naslovu: www.lgd-geografi.si. 

POLETNO OBVESTILO v PDF obliki.

PLAČILO ČLANARINE ZA LETO 2018 

Februarja ste s spomladanskim obvestilom prejeli tudi položnico za plačilo članarine, ki je za prvega člana 29 €, za drugega člana 18 €, za diplomante kateregakoli študija geografije pa 14,5 €.

Večina nas je znesek že poravnala, ostale pa vljudno prosimo, da to storite čim prej. Podatke za plačilo najdete na nalogu, ki je bil priložen spomladanskemu (prejšnjemu) obvestilu, ali na društveni spletni strani: www.lgd-geografi.si. Kot namen nakazila napišite »članarina« in leto, za katero jo plačujete. 

Če bi nam želeli poslati elektronsko sporočilo, smo dosegljivi na društvenem e-naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. 

Kako razumeti Palestinsko vprašanje?

Nedavno je ameriški predsednik Donald Trump razglasil, da bodo ZDA celotni Jeruzalem priznale kot glavno mesto Izraela ter vanj preselile svoje veleposlaništvo. Tega dejanja ni mogoče ustrezno razumeti brez celovitega poznavanja zgodovinskih, religijskih, mednarodnopravnih in političnih vidikov izraelsko-palestinskega spora.

Preberite več ...
Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana

Telefonski odzivnik: 01 200 27 30
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 0201 0009 2471 715
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2018 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: Update design and web studio.