Ljubljansko geografsko društvo je stanovska organizacija, ki združuje geografe in geografinje, študente in študentke geografije, kakor tudi vse ljubitelje geografske stroke, zlasti iz osrednjega dela Slovenije.

×

Sporočilo

Piškotki

Spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na tej spletni strani?

Piškotkov niste sprejeli. Še vedno si lahko premislite.

Cerkljanska z Divjimi Babami

Cerkljanska z Divjimi Babami

  • Datum: 06 oktober 2018 - 06 oktober 2018
  • Trajanje: 7:00 - 19:00
  • Zborno mesto: Parkirišče pred dvorano Tivoli

Opis dogodka

Vodja: mag. Renata Mavri, univ. dipl. geog. in soc. kult., Društvo za trajnostno rast, društvo za turizem, izobraževanje in osebnostni razvoj.

Cilj: Odkrivanje naravne, kulturne, arheološke in zgodovinske dediščine arheološkega parka Divje Babe in Cerkljanske.

Odhod: 7.00, parkirišče pred dvorano Tivoli, Ljubljana.

Okvirna pot: Ljubljana – Logatec – Idrija – Reka – Šebrelje – Dolenji Novaki – Idrija – Ljubljana. 

Okvirni program: Odhod v jutranjih urah v smeri proti Cerkljanski do naselja Reka pri Želinu. Peš se povzpnemo do arheološkega paleolitskega najdišča Divje babe pod Šebreljsko planoto (pol ure hoje po strmem), kjer je bila v jami najdena neandertalčeva piščal, najstarejše glasbilo na svetu, staro približno 60.000 let (s konca srednjega paleolitika). Piščal iz Divjih bab je bila izdelana iz stegnenice mladega jamskega medveda in je edina odkrita piščal na svetu, ki jo je izdelal neandertalec. Od drugih podobnih piščali, ki so delo anatomsko modernega človeka, je starejša za vsaj 10.000 let. Je temeljni dokaz, da je bil neandertalec, tako kot mi, popolnoma razvito duhovno bitje, zmožno prefinjenega umetniškega ustvarjanja. Izvirnik hranijo v Narodnem muzeju Slovenije. Sledi ogled jame z lokalnim vodnikom. Povzpnemo se še naprej do Šebreljske planote (skupaj 1 ura hoje). Ogledamo si cerkvico sv. Ivana, jarke in uživamo v čudovitih pogledih na Cerkljansko-Idrijsko hribovje in Julijske Alpe. Pot nadaljujemo na Šebreljsko planoto, kjer si ogledamo razstavo o neandertalčevi piščali v arheološkem parku Divje Babe v Zadružnem domu. Od tod nadaljujemo do domačije Polak (skupaj 15 minut hoje), kjer imamo odmor s kosilom ter predstavitvijo in degustacijo lokalnih jedi (možnost nakupa suhih mesnin). Sledi odhod z avtobusom proti Dolenjim Novakom pri Cerknem na ogled Partizanske bolnice Franja v soteski Pasice (pol ure hoje). Bolnica Franja je kulturni spomenik državnega pomena, se ponaša z znakom evropske dediščine (2015) in je vpisana na Unescov poskusni seznam svetovne dediščine. Sledi popoldanski povratek proti Idriji, ogled mesta in pokušina tortice z idrijsko čipko. Povratek proti Ljubljani, kamor prispemo v večernih urah.

Doplačila: Ogled Divjih Bab in cerkvice sv. Ivana na Šebreljski planoti (3,5 EUR), kosilo na domačiji (10 EUR; tradicionalna enolončnica – smukavc, kislo zelje, kisla repa, domače mesnine iz Šebreljske planote, domači kruh, 2 dl soka ali vina,orehova potička), ogled Partizanske bolnice Franja (5,5 EUR), tortica z “idrijsko čipko” (3,7 EUR; čokoladni biskvit, borovničev nadev, sladkorna čipka).

Oblačila in obutev: Vremenu prilagojena športna oblačila in obutev, primerna za hojo. S seboj imejte dovolj tekočine in malico po potrebi.

Zahtevnost hoje: 2 od 5

Zborno mesto

Prihodnji dogodki

Ekskurzija v BIH

Z veseljem vam sporočamo, da sta dva sestanka članov LGD glede prvomajske ekskurzije obrodila sadove. 

Po intenzivnem načrtovanju je program prvomajske ekskurzije ugledal luč sveta. Odpravili se bomo v Bosno in Hercegovino (6 dni: 27. april do 2. maj 2019).

Ekskurzijo bo za nas organizirala priznana turistična agencija OSKAR. Na agenciji so se izredno potrudili in za nas pripravili program, ki izpolnjuje naše tri zahteve: strokoven program, geografsko vodenje in pot izven "uhojenih" turističnih poti.
 
Ne odlašajte - prijave se zaprejo 4. marca 2019!

Kontakti za vprašanja: 
 
AGENCIJA OSKAR
Alenka Žibert (SPREJEMANJE PRIJAV): Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., 05-92-29-351
 
LGD:
Anja Abrahamsberg (PRVA KOORDINATORKA): Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., 031-854-802
Biserka Jagodič (DRUGA KOORDINATORKA): Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., 041-970-504

VEČ O EKSKURZIJI IN PRIJAVAH si preberite v obvestilu:

KLIK! <

Občni zbor

Vabimo vas, da se udeležite občnega zbora LGD, ki bo v torek, 15. januarja 2019 ob 16.30. Vabilo z dnevnim redom najdete v priponki.

Vabilo na OZ

Novoletno obvestilo 2019

Spoštovana članica, spoštovani član Ljubljanskega geografskega društva, božično-novoletno praznično vzdušje nas je že dodobra preželo in ne preostane nam drugega, kot da se poveselimo v iztekajočem se letu ter polni optimizma dočakamo novega, kot vedno, še boljšega. Novo leto pa nam prinaša tudi pester in zanimiv društven program s številnimi zimskimi in pomladanskimi dogodki. Prepričani smo, da bodo pritegnili vašo pozornost in da se jih boste z veseljem udeleževali. Sobotne ekskurzije nas bodo vodile v Kropo z Lipniško dolino in Radovljico, Porabje, na Kras ter na Bistriško Pohorje. V okviru pohodnih ekskurzij bomo nadaljevali pot po navidezni krožnici okoli Ljubljane. Na kratkih ekskurzijah bomo predstavili na naravi temelječe rešitve v porečju Glinščice ter se podali po botanični poti slovenskega endemita – Fleischmanovega rebrinca. Na geografskem večeru bo tekla beseda o kakovosti zraka v Sloveniji. Potopisna predavanja pa nas bodo popeljala po goratem Balkanu, na Novo Zelandijo, v Gruzijo in Armenijo ter po jamarskih poteh po Irski.

Celotno obvestilo

Koledar dogodkov 

 

Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana

Telefonski odzivnik: 01 200 27 30
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 0201 0009 2471 715
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2019 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: DPOINT web and design studio.